Produktu efektivitātes novērojumi

Raksti par veselību

Ziedputekšņi – ideālā pārtika

Raksta autors: Dr. Pāvels Janovičs, ārsts, gastroenterologs. Kas ir ziedputekšņi? Bišu ziedputekšņi ir viens no visvērtīgākajiem dabiskas izcelsmes produktiem, pateicoties tā ārkārtīgi plašajam uztura savienojumu un mikroelementu klāstam. Šo sastāvu var ietekmēt botāniskā izcelsme, ražas novākšanas laiks un uzglabāšanas metodes. Ziedputekšņi ir augu ziedu vīrišķā daļa, ko bites ievāc un izmanto par olbaltumbarību. Bites pielipušos putekšņus ar kājām nosukā, veidojot putekšņu nastiņas. Lai ceļā uz stropu tās neizbirtu, bites pievieno nektāru un siekalas, ar žoklīšiem saspaida kamoliņos un novieto īpašos pakaļkāju groziņos. Nastiņas svars ir vidēji 7,6 mg, un 1 kilograma ziedputekšņu ievākšanai bitēm no stropa jāizlido 45-67 tūkstošus reižu.  Ziedputekšņiem ir patīkams aromāts, garša variē no izteikti saldenas līdz saldai ar nelielu rūgtumu,  tie atšķiras gan pēc formas, gan krāsas, viss atkarīgs no augiem, no kuriem tie savākti. Ir zināms, ka nektārs un ziedputekšņi ir galvenie uzturvielu avoti, kas nepieciešami bišu saimju izdzīvošanai un veselībai. Nektāru galvenokārt ražo augu

Lasīt vairāk

Ziedputekšņi nostiprina organisma imunitāti

Regulāri lietojot ziedputekšņus, var nostiprināt imunitāro sistēmu un, kad citus apdraud saaukstēšanās slimības un gripa, var pārlaist bīstamo epidēmijas laiku neskarti. Ko ziedputekšņi organismam dod, kā tos lietot? Informāciju sniedz apiterapeite Helja Viļumaine. «Mēs esam dabas daļa, un mums jābūt kontekstā ar to,» saka apiterapeite Helja Viļumaine. Bišu izstrādājumi ir tie, kuri dod organismam nepieciešamās minerālvielas, vitamīnus, mikroelementus, visu to, kas ir vajadzīgs, lai organismu nostiprinātu un tas būtu spējīgs cīnīties ar nelabvēlīgajiem komponentiem, kas nonāk organismā un kas cilvēkam neder. Stropā bites ziedputekšņus novieto šūnās, samitrina ar siekalām un nektāru, sablīvē un virsū uzklāj medus kārtu, kas neļauj piekļūt gaisam. Ziedputekšņu konservants ir pienskābe. Rūgšanā veidojas jauns biškopības produkts, tā sauktā bišu maize. Ziedputekšņu un bišu maizes sastāvs nav gluži vienāds, bet to galvenās bioloģiskās īpašības ir līdzīgas. Bišu maizē ir vairāk organisko skābju un faktiski tā ir vērtīgāka nekā ziedputekšņi. Taču arī dārgāka. Ziedputekšņos ir olbaltumi, minerālvielas, mikroelementi,

Lasīt vairāk

Vērtīgais C vitamīns: kāpēc to nav ieteicams lietot kopā ar kafiju?

​Lai gan visbiežāk par C vitamīnu runā kā par cilvēka imunitāti stiprinošu vitamīnu, tā pozitīvā iedarbība uz organismu ir ievērojami plašāka, tādēļ būtu rūpīgi jāseko līdzi tam, lai organisms neiedzīvotos C vitamīna deficītā. Par to, kas jāņem vērā, izvēloties C vitamīnu, un kā to pareizi lietot, lai gūtu maksimālu efektu, stāsta aptieku tīkla “Apotheka” sertificēta farmaceite Amanda Ozoliņa. “Cilvēka organisms nespēj ražot un uzglabāt C vitamīnu, tāpēc ir svarīgi to ikdienā uzņemt pietiekamās devās. Daļēji šo devu cilvēks var uzņemt ar pārtiku. Daudzi cilvēki C vitamīna uzņemšanai lieto citronus un apelsīnus, bet izrādās, ka visvairāk C vitamīna satur upenes, kivi, paprika, spināti, puķkāposti un arī kartupeļi. Dienā pietiek ar 50 gramiem upeņu, lai tiktu nodrošināta pietiekama C vitamīna dienas deva! Tomēr gada aukstajā periodā ar uzturu ne vienmēr iespējams uzņemt nepieciešamo C vitamīna daudzumu, tāpēc ieteicams to uzņemt papildus, lietojot uztura bagātinātājus,” stāsta Amanda Ozoliņa. Par C vitamīna nepietiekamību organismā

Lasīt vairāk

Ražots bišu stropā! Kādus vitamīnus satur ziedputekšņi? 

Svaigi Ziedputekšņi ir augstvērtīgs, bioloģiski aktīvs bišu radīts produkts, kurā ir aptuveni 50 dažādu komponentu – teju visas cilvēka organismam nepieciešamās vielas: pilnvērtīgas olbaltumvielas, kuras satur vairāk nekā 20 aminoskābju, fosfolipīdi, kas veicina šūnu membrānu caurlaidību un kam ir svarīga loma vielmaiņas procesos. Ziedputekšņos ir ne mazums karotinoīdu, kas piedalās A vitamīna sintēzē, kā arī C, P, PP, D, E, K un B grupas vitamīni, ogļhidrāti (galvenokārt glikoze un fruktoze), minerālvielas, nedaudz taukvielu, fermenti un hormoni. Ziedputekšņi regulē vielmaiņu un stiprina imūnsistēmu. Putekšņu apvalki, nonākot gremošanas sistēmā, palielina labvēlīgo baktēriju daudzumu un palīdz atbrīvot zarnu traktu no sārņiem, kā arī uzlabo asiņu sastāvu, veicinot sarkano asinsķermenīšu vairošanos. Bitenieks Jānis Vainovskis skaidro, ka pūpolu, blīgznu un kārklu ziedputekšņos ir daudz silīcijskābes, tie ir vissaldākie un maigākie, tāpēc garšo arī bērniem. Rapša ziedputekšņi ieteicami cilvēkiem ar paaugstinātu holesterīna līmeni. Augļu dārzu un pieneņu ziedputekšņi stiprina imūnsistēmu un uzlabo izskatu, tomēr tīrus pieneņu

Lasīt vairāk

Atmiņai un prāta spējām – divdaivu ginks

Divdaivu ginks jeb Ginkgo Biloba ir viens no visvairāk pētītajiem kokiem pasaulē. Produkti, kas satur divdaivu ginka lapu ekstraktu, ir visnotaļ pieprasīti, un īpaši par tiem interesējas cilvēki, kuri rūpēs par savu veselību dod priekšroku produktiem, kas iegūti no dabas vielām. Divdaivu ginks tiek uzskatīts par visvecāko koku pasaulē, jo ginka pārakmeņojumi atrasti perma perioda nogulumos, kas ir 270 miljonus gadu seni. Ginks ir vienīgā dzīvā saikne starp augstākajiem un zemākajiem augiem, kaut kādā ziņā tas līdzinās skuju kokiem, kaut kādā – platlapjiem, tomēr ir tik atšķirīgs no visiem citiem, ka zinātnieki ginku ierindojuši atsevišķā kategorijā. Ginks ir divdzimumu augs, ir vīrišķie un sievišķie ginka koki. Vīrišķie koki mēdz būt garāki un tievāki, sievišķie – īsāki un kuplāki. Ginku sauc arī par sudraba aprikozi. Sievišķajos kokos ienākas augļi, kuros zem gaļīga ārējā apvalka slēpjas sēkliņas, ko sauc arī par baltajiem riekstiem, kas garšo līdzīgi ciedru vai pīniju riekstiem. Austrumu tautām

Lasīt vairāk

Bišu vākti polivitamīni

Ziedputekšņi ir ļoti koncentrētas vielas, ko organisms spēj viegli izmantot, lai barotu, atjaunotu un, ja nepieciešams, arī ārstētu. Putekšņus atzīst par cilvēka augšanas stimulatoriem, tie palīdz nodrošināt kvalitatīvu gremošanas procesu, atvieglo un normalizē zarnu trakta darbību gan aizcietējumu, gan caurejas gadījumā, sadedzina liekās taukvielas un organismam rada papildu enerģiju, uzlabo atmiņu, veicina domāšanu un spēju mācīties, saglabā redzi. Tomēr visaugstāk ziedputekšņus vērtē kā cilvēka imūnsistēmas uzturētājus atveseļošanās periodā pēc smagām slimībām, jo to aktīvās vielas iedarbojas kā dabisks antibiotiķis, kas iznīcina baktērijas. Putekšņi spēj arī koriģēt organisma ķīmiskās reakcijas un izvadīt kaitīgās vielas. Ziedputekšņi un bišu maize – bišu pašu konservētie putekšņi – ir pilnvērtīgas olbaltumvielas, jo satur vairāk nekā 20 aminoskābes, tostarp neaizstājamās. Apiterapeite Maruta Solvita Naudiņa skaidro, ka tās ietilpst prostaglandīnu sastāvā, kas regulē hormonālo aktivitāti, pazemina holesterīna līmeni asinīs un sekmē tā izdalīšanos no organisma, normalizē hemoglobīna daudzumu. Šajā bišu produktā atrodami arī fosfolipīdi, kas veicina šūnu

Lasīt vairāk